De x-en flexibel kantoorpand design strip, collectief zakelijk opdrachtgever- schap

8 Ondernemers bouwen flexibel eigen kantoor.
Collectief zakelijk opdrachtgeverschap (CZO) op IJburg.

Opgeleverd
Vanaf de A10 bij afslag 114 is het al te zien de Designstrip met daarop de 6 kantoorpanden. Een pand valt in het bijzonder op. Het gebouw heeft al een bij naam gekregen. ‘de x-en’. Een elegant gebouw, gevormd door een diagonaal grid over de gevels.  Van binnenuit of van het balkon een prachtig uitzicht over het water met de A10 op de achtergrond.

Designstrip
De x-en was het 2e gebouw van de strip aan de brug dat werd opgeleverd. 2 jaar later was de strook met 6 karakteristieke architectonische gebouwen op het nog maar half voltooide IJburg compleet. De bedrijven in deze strook voelde het belang van een gemeenschappelijke uitstraling en samenwerking om de bekendheid te vergroten en IJburg een entree te geven en plek in de stad. In 2011 kwamen de grotendeels op design gebaseerde en complementaire bedrijven in het meest zuidwestelijke deel van Steigereiland in Amsterdam samen om een nieuwe collectief en merkstrategie te organiseren. De “Design Strip”. Een bottom-up gebiedspromotie met als doel een merknaam te vormen in de stad waarmee het een grotere aantrekkingskracht krijgt op bewoners, bezoekers en potentiële huurder. Om dit te bereiken werd de Vereniging Designstrip Amsterdam opgericht waar alle eigenaren lid van zijn. Deze vereniging is continue in gesprek met omwonende, bedrijven uit de strip en de politiek over onder andere gebiedsmarketing, inrichting omgeving en kade, aanleggen van steigers ten behoeve van de bedrijven en omwonende. Dit heeft met name geresulteerd in een nieuwe inrichting van het groen, en lopend ontwerponderzoek voor verdere uitwerking loop routes en steigers in het water. De naam Designstrip is ondertussen een bekende naam in Amsterdam en omgeving.

Gebouw
De opdracht van de gemeente was een alzijdig icoon. Er werd gezocht naar een elegante niet schreeuwerige manier om toch een onderscheidend gebouw te maken. Een stoer industrieel en no nonsens gebouw. Uiteindelijk is gekozen om de kozijnen ca 45′ te knikken. Hier overheen liggen verstijvingribben in de omgekeerd richting waardoor een driehoekig patroon ontstaat. Dit grid ligt over de gehele gevel. Als de zon schijnt ontstaat er door heel het gebouw een prachtig lijnenspel. De enige uitzondering is een snede op de begane grond waar de entree zich bevind. Doordat de verstijvingribben buiten de gevel liggen ontstaat een spannend lijnen spel dat veranderd als je van een andere richting kijkt. Daarnaast weerspiegelen de ribben in het glas waardoor de er extra plastiek ontstaat. In overleg met de gevelbouwer de gebrs. Bos uit Goudriaan is voor het hout Jatoba (FSC-keur) gekozen. De gevel elementen zijn verdieping hoog prefab in de fabriek gemaakt, de hoeken zelfs 3 dimensionaal. Het hout is 1x behandeld tegen beschadigingen tijdens de bouw. Hierna zal het vergrijzen. Verder bestaat het casco uit stalen kolommen en betonnen vloeren met vloerverwarming en koeling. Ondanks dat het een casco gebouw is, is al het leiding werk uit zicht.

Flexibele plattegronden
De plattegrond is afwijken van wat gebruikelijk is. De gang met vide ligt in de lengte aan de gevel aan de noord kant. Hieraan liggen de 24 segmenten (6 per verdieping). Om het risico te spreiden wilden de ondernemers dat de ruimte (appartementsrecht) welke ze zouden kopen voorbereid zouden zijn op veranderingen in hun bedrijf in de toekomst. De ruimte zou moeten kunnen mee groeien of krimpen of op te delen zijn. Daarom hebben alle 24 segmenten een eigen entree, complete meterkast met aansluiting verwarming/stroom/riool/water etc, deurbel, alarm, vloerverwarming, balkon, etc.  de units kunnen dus eenvoudig los of gekoppeld gebruikt worden. Hierdoor ontstaan units vanaf 100m2 tot 600m2. De wand tussen de gang en de units is ook geheel transparant waardoor het uitzicht voor iedere unit optimaal is. Door deze ligging zijn alle logistieke bewegingen in het gebouw goed te zien waardoor het gebouw meer gaat leven. Daarnaast zorgt het voor een grote kans op ontmoetingen en interactie tussen de bedrijven. 

Op de zuidkant loopt het houten grid gewoon door. De bouwfysische grens ligt aan deze zijde echter 1,5 meter terug. Hierdoor ontstaat een heerlijk balkon en werken de overstekken meteen als zonnewering. In het grid zit daar dus geen glas behalve voor de doorval beveiliging tot 1 meter hoogte. Iedere unit heeft hierdoor een eigen balkon van ca 12m2. Alle deuren en kozijnen zijn over de volle binnen hoogte van 3.3m. Een keuze die bij een standaard gebouw natuurlijk meteen weg bezuinigd zou worden maar die in de vvo (verenging van opdrachtgevers) samen met het balkon werd toegejuicht. Een eindgebruiker wil graag wat extra’s.

Projectgegevens
Collectief Zakelijk Opdrachtgeverschap (CZO)
Locatie: Pedro Medinalaan nr  53 t/m 87, IJburg,
3400m2 bvo

Initiatief, ontwikkeling en ontwerp
BNB architecten bv, www.b-n-b.nl, Dirk Jan van Wieringhen Borski
Rene de Prie

Advies en projectmanagement: Lingotto Vastgoed, Amsterdam, www.lingotto.nl
Constructieadviseur: van Rossum, Amsterdam, www.vanrossumbv.nl
Uitvoering: Aannemingsbedrijf K. Dekker, Krabbendam, www.kdbv.nl
Gevelbouw: Timmerfabriek Gebrs. Bos, Goudriaan, www.tifabos.nl
Bouwperiode: februari 2009  maart 2010
Fotos; Luuk Kramer

opdrachtgever: eigen initiatief

adres: Pedro de Medinalaan, Amsterdam

oplevering: 2010