Openbare Begraafplaats Heerhugowaard

Bouwen op een begraafplaats is een speciale opgave. Naast een stijlvolle toevoeging aan de plek waar een dierbaar persoon wordt achtergelaten is het openbare gedeelte ontworpen als een ruimte waar mensen letterlijk en figuurlijk de rust kunnen nemen om even bij te komen of na te denken.

In het ontwerp is gestreefd naar een paviljoen met een terughoudende architectuur en een tijdloos karakter. Eenvoudige vormen die geruisloos hun taak vervullen. De bezoeker kan de aandacht richten op het moment. Er is getracht een tijdloos en puur karakter te scheppen. Door gebruik te maken van onbehandelde materialen zoals gebroken natuursteen, hout, glas en staal voegt het gebouw zich in het groen. De muur wordt tijdloos door de travertin natuursteen. De eenvoud van de vorm en de royale dimensies maken de muur een houvast van de plek. Omdat de bezoekers de begraafplaats in de meeste gevallen voor het eerst aandoen is het belangrijk dat de openbare functie voor hen direct duidelijk wordt. Bij het betreden van het terrein is meteen de natuursteen gevel zichtbaar.

Personeel van de gemeente is dagelijks aanwezig. De toegang voor het kantoor en de berging zijn dan ook aan de achterkant gesitueerd. Het gebouw krijgt zo twee gezichten; enerzijds een sobere voorgevel die dient als decor voor begrafenissen, anderzijds een functioneel werkgebouw.