AVV Swift clubhuis

Clubhuis op stand, nieuwe clubhuis voetbalclub Swift op het Olympiaplein, Amsterdam opgeleverd.

Op 16 januari 2015 is het nieuwe clubhuis van Swift opgeleverd. Het gebouw van 1200 m2 ligt midden in de hoofdgroen structuur van Amsterdam Zuid. Naast Swift maken ook beheer stadsdeel zuid, diverse scholen en een aantal kleinere sport clubs, als ook buitenlands teams die tegen Ajax spelen en hier trainen, gebruik van het gebouw.

Olympische spelen 1928
Swift is opgericht op 1 februari 1910. Rond 1926 werd begonnen met de aanleg van het Olympiaplein ter voorbereiding van de olympische spelen van 1928. Berlage had het plein als sportterrein bedoeld, zo is het ook uitgevoerd en deze functie heeft het altijd behouden. De gebouwen uit die periode werden in de 70 jaren vervangen door het clubhuis van Swift dat tot vorig jaar gebruikt werd. Het geheel vervallen clubhuis voldeed niet meer aan de huidige standaard en is vervangen door een zeer duurzaam nieuw clubhuis met uitzicht op de velden.

Gordel 20-40
De sportvelden liggen op een unieke locatie in Zuid omringd door de bebouwing van het plan Zuid van Berlage. Het plan is een onderdeel van de Gordel 20-40. Vanwege de bijzondere plek en de zichtlijnen over de lengte van het Amsterdams Lyceum naar het monument Indie-Nederland was de opdracht een ingetogen gebouw welke de zichtlijn in stand houd. Samen met het overvolle programma gecombineerd met een zeer beperkte kavel levert het een zeer compact gebouw op waar tribunes niet zijn toegestaan.

Sociale samenhang
De kantine bevind zich op de eerste verdieping met een enorm terras. Vanuit hier is er een prachtig uitzicht over de velden als vervanging van de tribune. Om de sociale samenhang en sociale controle van de club op een natuurlijke manier te vergroten, is gekozen de trap naar de kleedkamers op de verdieping midden in de kantine uit te laten komen. Hierdoor loopt iedereen door de kantine naar de kleedkamers. Daarnaast zijn er een tweetal extra grote kleedkamers waar meerdere teams gezamenlijk zich omkleden. Een redelijk unicum in de voetbalwereld.

Clubhuis op stand
Het gebouw bestaat uit een beeldbepalend gemetseld volume van een verlengde baksteen (290x90x51st duisburg) met diepe voeg, samen met de diepe neggen van de abstracte gaten en het open Braziliaans metselwerk voor de installaties zorgt het voor een duidelijk plastiek. De vrij gesloten massa opent zich middels de kantine naar het terras en de velden. Hierdoor ontstaat een maximaal uitzicht. Binnen zijn de kleuren van Swift wit en blauw maximaal uitgebuit. Overal door het pand kom je op onverwacht plekken uitspraken tegen op de muur, vloer of plafond van de leden. De leden verzorgen zelf de bar en meubels.

Duurzaamheid
De gemeente heeft een duidelijk positie gekozen met betrekking tot duurzaamheid voor nieuwbouw. Daar behoren ook de sportclubs bij. Het clubhuis is dan ook zeer duurzaam van opzet. Duurzaamheids maatregelen in het gebouw zijn oa. WTW, vloerverwarming, PV cellen, groen dak, extra isolatie gevels, dak en wanden, douch wtw, ledverlichting, bewegingscensoren voor licht, douch en toiletten, etc

website:

www.avvswift.nl

opdrachtgever: Stadsdeel Zuid gemeente Amsterdam

mede-opdrachtgever: voetbalclub Swift

aannemer: Toekomstbouw

installaties: Breeman Almere, Gebr. Kok

adres: Olympiaplein, Amsterdam